Witamina B7, H (biotyna, koenzym R)

Witamina B7, H – nie jest to witamina sensu stricto, a substancja podobna będąca w istocie złożonym kwasem organicznym występującym zarówno w organizmach zwierzęcych jak i roślinach, jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że jej nadmiar wydalany jest z moczem i trudno ją przedawkować… Biotyna jest dość odporna na działanie wysokich i niskich temperatur, a także zmian Ph, dzięki czemu w trakcie obróbki danych produktów nie jest niszczona… W przyrodzie spotyka się pochodne biotyny: oksybiotynę (atom siarki jest tu zastąpiony atomem tlenu) i destiobiotynę (atom siarki jest zastąpiony dwoma atomami wodoru), które mają słabsze właściwości biologiczne… Minimalna ilość referencyjna dziennego zapotrzebowania na witaminę B7 dla fretki wynosi 1,4-10mcg (nie jest określona górna granica) na 1kg m.c.1… Karmiąc fretkę naturalnym pokarmem, tj.: żółtka (45mg/100g!), wątroba (102mg/100g!), masło, ser, nerki, sardynki, marchew i mniej zalecanymi drożdżami (0,08/100mg), zapewnimy jej najlepiej przyswajalną biotynę w odpowiednich ilościach2… Jedna kropla (0,04ml) preparatu Kerabol, zawiera 65,34mcg biotyny…

Rola biotyny

  • bierze udział w reakcjach przenoszenia grup karboksylowych, które są enzymami niezbędnymi w wielu ważnych reakcjach biochemicznych, np. w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, w przemianie aminokwasów i cukrów, syntezie białek i kwasów tłuszczowych, czy w cyklu kwasu cytrynowego
  • pobudza proces przemiany glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana oraz stabilizuje także poziom glukozy we krwi
  • biotyna uczestniczy również przy wspomaganiu funkcji tarczycy, przemianie dwutlenku węgla
  • wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów (ze względu na zawartość siarki w swojej budowie)
  • uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialna za krzepliwość krwi)
  • wpływa na układ immunologiczny
  • odpowiada za prawidłową czynność układu nerwowego, szpiku, gruczołów potowych, jąder, erytrocytów
  • zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy
  • łagodzi objawy niedoboru cynku i kwasu pantotenowego

Nadmiar witaminy B7

Nadmiar witaminy H wydalany jest z moczem, nie zaobserwowano działań niepożądanych przy przedawkowaniu… Brak toksyczności…

Niedobór witaminy B7

Biotyna powszechnie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, syntetyzowana jest także przez mikroflorę jelitową, dlatego też rzadko obserwuje się jej awitaminozę… Do niedoboru biotyny dochodzi bardzo rzadko, zwykle pod wpływem innych czynników niż niedobór pokarmowy, np.:

  • stosując antybiotyki hamujące rozwój bakterii (zwłaszcza oksytetracykliny i sulfonamidy), na które szczególnie wrażliwe są bakterie produkujące biotynę
  • paradoksalnie, w przypadku skarmiania fretek surowymi, samymi białkami jaj, gdyż surowe białko zawiera awidynę, która wiąże biotynę, co sprawia, że staje się ona nieprzyswajalna przez organizm… utlenienie, silne kwasy i zasady oraz gotowanie białka, powoduje denaturację awidyny (unieczynnia ją)…

Objawami niedoboru są:

  • znużenie, depresja, senność
  • brak łaknienia
  • nudności
  • bóle mięśniowe
  • zmiany skórne – łuszczenie, wysypki, stany zapalne, a także wypadanie włosów, postępujące odbarwianie się włosów i skóry
  • zapalenie spojówek
  • zmiany zapalne jelit
  • podwyższony poziom cholesterolu i barwników żółciowych we krwi
  • powiększenie wątroby, stłuszczenie wątroby
  • siateczkowate rozszerzenie naczyń
  • niedokrwistość

Zwiększone zapotrzebowanie

  • szerokospektralna antybiotykoterapia
  • zwiększona podaż biotyny jest wskazana podczas wylinek oraz podczas ciąży samicy i odkarmiania maluszków

Występowanie

  • w produktach zwierzęcych: żółtko, wątroba, nerki, trzustka, nadnercza, mięso, mleko, kraby, sardynki
  • w produktach roślinnych: drożdże, orzechy włoskie i ziemne, migdały, mąka sojowa, grzyby, brązowy (naturalny) ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory

Ważne!

  • gotowanie nie powoduje jej strat, jest odporna na ogrzewanie
  • podatna na związki utleniające (inaktywacja)
  • podatna na silne kwasy i zasady
  • podatna na awidynę znajdującą się w surowym białku (brak przyswajalności), gotowanie, utrzepanie białka lub poddanie jej kwasom żołądkowym (pH 1-2) doprowadza do denaturacji awidyny (dezaktywacji)

—– 1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp. 2 zawartość witamin w 100g danego produktu

by: Ana foto: 1) ferretta.pl 2) ferretvendetta.com © All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów literatura: [1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999 [2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998 [3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997 [4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991 [5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000 [6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007 [7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993 [8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993 [9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992 [10] „Ferret breeding” James McKay, 2006 [11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007 [12] zdrowie.med.pl [13] doz.pl 

by
Anathea
ad
10 03 2012
ed
23 01 2018
Uwaga!