Witamina B6 (pirydoksyna, adermina)

Witamina B6 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że jej nadmiar wydalany jest z moczem i trudno ją przedawkować… Nazwa witamina B6 obejmuje grupę trzech naturalnych związków pirydynowych ulegających w organizmie wzajemnym przekształceniom i wykazujących podobne działanie biologiczne… Pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina są koenzymami dla ponad 50 różnych enzymów (transaminaz, dekarboksylaz, dezaminaz, oksydaz) katalizujących przemiany biochemiczne białek, tłuszczów i węglowodanów… W przemianach niektórych aminokwasów jak np.: tryptofanu, fenyloalaniny i tyrozyny pełnią szczególną rolę katalizując kolejne etapy przekształceń związków chemicznych11

Ilość referencyjna dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 dla fretki wynosi od 0,05 do 0,3mg na 1kg m.c.1… Karmiąc fretkę naturalnym pokarmem, tj.: żółtka (0,1mg), wątroba cielęca (1mg), wątroba indycza (1,5mg), serce kurze (12,3mg), kaczka (0,5mg), siemię lniane (0,5mg), zapewnimy jej najlepiej przyswajalną witaminę B62

Rola witaminy B6

  • synteza i regulacja ponad 60 białek w organizmie (głównie białka związane z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego), m.in. przemiana aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów
  • produkcja czerwonych i białych komórek krwi – niezbędna w syntezie porfiryn (synteza hemu do hemoglobiny – niezbędnej w produkcji krwinek czerwonych) i hormonów (np.: histamina, serotonina)
  • udział w syntezie glikogenu i jego przemianie w glukozę
  • umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca
  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • zwiększa odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał
  • łagodzi skutki uboczne leków
  • wspomaga leczenie nerek – zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych
  • zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego z moczem
  • pomaga zwalczać ból 
  • łagodzi objawy depresji, drażliwości
  • wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów

Nadmiar witaminy B6 

Nadmiar witaminy B6 wydalany jest z moczem, jednak bardzo duże dawki (100-250 razy większe niż zalecane 5-12,5mg) mogą stać się toksyczne przy dłuższej podaży, powyżej 0,5g/dzieńz objawami:

  • zaburzenia układu nerwowego: brak koordynacji mięśni, zwyrodnienia tkanki nerwowej, słabość mięśni, niepewny chód, uczucie mrowienia, a także wpływa niekorzystnie na obecność aminokwasów we krwi
  • uzależnienia (także u płodu – 33mg/dobę)

Zmiany te ustępują wraz z zaprzestaniem nadmiernej suplementacji witaminy B6…

Niedobór witaminy B6

Witamina B6 jest syntetyzowana przez drobnoustroje żyjące w przewodzie pokarmowym, dlatego też trudno jest doprowadzić do znacznej awitaminozy, nawet przy spożywaniu pokarmów ubogich w tę witaminę…

Objawy:

  • nieprawidłowości w układzie nerwowym: drgawki, depresja, apatia, bezsenność, ogólne pogorszenie samopoczucia, drażliwość, zapalenia nerwów
  • stany zapalne skóry: zmiany łojotokowe, podrażnienie języka, błon śluzowych jamy ustnej, podobnie jak w przypadku braku witaminy B2 i PP

Skutki:

  • zmęczenie, nudności, odruchy wymiotne
  • zwiększona podatność na infekcje
  • niedokrwistość
  • kamica nerkowa
  • zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego
  • zwiększenie ryzyka powstawania nowotworów
  • w okresie rozwoju może spowodować opóźnienia umysłowe, nieprawidłowości w budowie kości oraz objawy padaczkowe

Zwiększone zapotrzebowanie

  • stres
  • ciąża
  • niewydolność serca
  • starsze fretki
  • niski poziom cukru we krwi
  • głodówki
  • antykoncepcja

Występowanie

  • produkty zwierzęce (pirydoksal i pirydoksamina): serca kurze, mięso z piersi indyka, wątroba wołowa, ryby (makrela, łosoś, dorsz, mintaj), kurczak, jajka, mleko, jogurt
  • produkty roślinne (pirydoksyna): otręby i zarodki pszenicy,  nieoczyszczone ziarna kukurydzy, warzywa (fasola biała, kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, banany, kiwi, ryż brązowy
  • napoje energetyczne

Ważne!

  • jest odporna na działanie temperatury i utlenianie
  • ulega rozkładowi podczas mrożenia oraz w wysokiej temperaturze, np. podczas smażenia, gotowania
  • podatna na działanie światła (promieniowania ultrafioletowego)
  • podczas obróbki produktów (przemiał zbóż) dochodzi do znacznych strat witaminy
  • podawana razem z magnezem zwiększa jego wchłanianie z przewodu pokarmowego
  • zapotrzebowanie na nią rośnie przy diecie wysokowęglowodanowej

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość witamin w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] doz.pl