Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B5 nalezy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że jej nadmiar wydalany jest z moczem i trudno ją przedawkować… Kwas pantotenowy składa się z beta-alaniny oraz z kwasu pantoinowego i jest jednym z elementów składowych koenzymu A… Synteza tego koenzymu w tkankach zwierzęcych i człowieka jest uzależniona od podaży kwasu pantotenowego w diecie…

Ilość referencyjna dziennego zapotrzebowania na witaminę B5 dla fretki wynosi 0,4-1,6mg na 1kg m.c.1… Karmiąc fretkę naturalnym pokarmem, tj.: żółtka (3mg), serca (1,8-3,1mg), wątroba (3,2-7mg) i mięso, np. królik (0,8mg) oraz drożdże (10mg), zapewnimy jej najlepiej przyswajalną witaminę B52

Rola witaminy B5

  • niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów
  • bierze udział w syntezie i rozkładzie witaminy D, kwasów tłuszczowych, syntezie cholesterolu, hormonów steroidowych i przekaźników nerwowych
  • uczestniczy w syntezie erytrocytów (hemu) do hemoglobiny i cytochromów
  • wpływa na wzrost odporności na zakażenia – uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał
  • bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych – przyspiesza gojenie ran
  • warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii
  • zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy
  • poprawia pigmentację i stan włosów
  • wpływa na prawidłowy wzrost

Nadmiar witaminy B5

Kwas pantotenowy nie jest toksyczny, nadmiar wydalany jest z moczem i kałem, ale duże dawki (1,6-3,3g) mogą wywołać:

  • biegunki
  • rozstrój układu pokarmowego
  • uczulenie
  • zatrzymanie wody w organizmie

Niedobór witaminy B5

Kwas pantotenowy występuje powszechnie w większości produktów spożywczych, ponadto jest syntetyzowany przez drobnoustroje żyjące w przewodzie pokarmowym, dlatego też trudno jest doprowadzić do jego niedoboru… Objawy awitaminozy:

  • zaburzenia układu sercowo-naczyniowego: przyspieszenie czynności serca
  • zaburzenia układu nerwowego: nadmierna drażliwość, omdlenia, depresje, utrata koordynacji, bóle i sztywność w stawach, uczucie odrętwienia, mrowienia i skurcze w nogach, niepewny chód
  • wypadanie włosów, przedwczesna siwizna, łysienie, zmiany skórne, uczucie pieczenia
  • kłopoty ze wzrokiem, pęknięcia skóry w kącikach ust i oczu
  • zaburzenia układu trawiennego: utrata apetytu, obstrukcja, niestrawność, mdłości, wymioty
  • zmniejszenie odporności immunologicznej: częste infekcje górnych dróg oddechowych, powolne gojenie ran

Występowanie

  • pokarmy pochodzenia zwierzęcego: wątroba, nerki, mleko pełne, jaja, sery, ryby (np. śledzie, makrele, pstrągi), mleczko pszczele
  • pokarmy roślinne: drożdże, otręby pszenne (nieoczyszczone ziarna zbóż), grzyby, pestki słonecznika, orzechy, owoce awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb, soja, masło orzechowe, banany, rośliny strączkowe

Ważne!

  • kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B, w procesie gotowania straty witaminy B5 osiągają poziom od 15 do 30%
  • pantoteinian wapnia (postać syntetyczna) jest odporny na działanie światła i powietrza
  • nadużywanie węglowodanów zubaża przyswajalność witaminy B5

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość witamin w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] doz.pl