Witamina B3 (niacyna, wit PP)

Witamina B3 nalezy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że jej nadmiar wydalany jest z moczem i trudno ją przedawkować…

Ilość referencyjna dziennego zapotrzebowania na witaminę B3 dla fretki wynosi 3,2mg na 1kg m.c.1… Karmiąc fretkę naturalnym pokarmem: pierś kurczaka (11,2mg), cały kurczak (6,6mg), wątroba wołowa (13,2mg), wątroba indycza 13,5mg), nerki cielęce (7mg), udziec indyka (3mg), łosoś (7mg), perliczka (7,7mg), zapewnimy jej najlepiej przyswajalną witaminę B3, ewentualne niedobory możemy równoważyć odżywką Dolfos L 0,1% (drożdże)2

Rola witaminy B3

  • wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP, które biorą udział w przemianie węglowodanów, białek, tłuszczów, w syntezie erytrocytów, hormonów m.in. insuliny utrzymując prawidłowy poziom glukozy we krwi
  • uczestniczy w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii na drodze tlenowej
  • uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi
  • hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi
  • rozszerza naczynia krwionośne
  • współdziała w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron)
  • oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny
  • poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów

Nadmiar witaminy B3

Nadmiar witaminy jest wydalany z moczem… Witamina jest mało toksyczna, ale jej nadmiar może powodować:

  • zaczerwienienie skóry
  • rozszerzenie naczyń krwionośnych

Skutki:

  • zaburzenia w metabolizmie cukrów, procesu oddychania komórkowego – zwiększenie zawartości glukozy w osoczu
  • dysfunkcje układu trawiennego (niestrawność, biegunki, utratę łaknienia, spadek masy ciała, osłabienie)
  • uszkodzenie wątroby (żółtaczka)
  • arytmię serca i stres
  • zwiększenie stężenie kwasu moczowego, nasilające dnę moczanową

Niedobór witaminy B3

Awitaminoza występuje rzadko, gdyż niacyna wytwarzana jest przez florę bakteryjną jelit oraz z aminokwasu – tryptofanu, co zaspokaja ponad połowę zapotrzebowania organizmu na tę witaminę… Może być wywołana:

  • stosowanie leków przeciwpadaczkowych – izoniazydy, które są analogami strukturalnymi niacyny
  • upośledzonym wchłanianiem z przewodu pokarmowego
  • zwiększonym zapotrzebowaniem, spowodowanym zwiększeniem ilości procesów energetycznych
  • nadmierne zużycie tryptofanu do produkcji serotoniny, co ma miejsce w wypadku nowotworu zwanego srebrzakiem
  • choroba Hartnupów – zaburzenie wchłaniania jelitowego i nerkowego tryptofanu
  • marskością wątroby
  • cukrzycą
  • biegunkami
  • przy nadmiernym spożywaniu kukurydzy

Objawy:

  • zaburzenia w metabolizmie cukrów
  • dysfunkcje układu trawiennego (biegunki, spadek masy ciała, osłabienie)
  • zaburzenia w działaniu układu nerwowego: zapalenia nerwów, agresywne zachowanie, wybuchy złości, niepokój, depresje, nadmierna aktywność
  • pogorszenie stanu skóry, choroby skórne, owrzodzenie warg, przebarwienia (plamy) na skórze
  • pelagra – tzw. rumień lombradzki (objawiająca się zapaleniem skóry oraz zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego), zwiększona wrażliwość skóry na światło słoneczne; charakterystyczne objawy, to tzw. zespół 3d (dermatitis – zapalenie skóry, diarrhoea – biegunka, dementia – otępienie)

Występowanie

W żywności niacyna występuje w postaci kwasu nikotynowego i jego amidu… Kwas nikotynowy znajduje się w większej ilości produktów pochodzenia roślinnego… Należy pamiętać, że niacyna powstaje także z zawartego w produktach tryptofanu (z 60 mg tryptofanu powstaje 1mg niacyny)…

  • produkty zwierzęce: wątroba, wołowina, drób, chude mięsa, serca, uda z indyka, ryby (mintaj, dorsz, śledź), masło, mleko, jogurt, sery twarogowe,
  • produkty roślinne: drożdże piwne, kasze gruboziarniste, pieczywo razowe, groch, fasola, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby

Ważne!

  • niacyna jest syntetyzowana przez bakterie jelitowe
  • mało wrażliwa na ciśnienie, temperaturę, tlen i światło
  • nadużywanie cukrów (węglowodanów) prowadzi do utraty i zaniku niacyny
  • niacyna uwalnia histaminę, dlatego powinna być stosowana ostrożnie u astmatyków
  • nie powinno się łączyć witaminy PP z lekami obniżającymi ciśnienie krwi, gdyż sama również wykazuje takie działanie, wobec czego efekt może być zbyt nasilony

——

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość witamin w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] doz.pl