Witamina B2 (ryboflawina), G

Witamina B2 nalezy do witamin słabo rozpuszczalnych w wodzie, a dobrze w moczniku, co oznacza, że jej nadmiar wydalany jest z moczem i trudno ją przedawkować…

Ilość referencyjna dziennego zapotrzebowania na witaminę B2 dla fretki wynosi od 0,15-0,38mg na 1kg m.c.1… Karmiąc fretkę naturalnym pokarmem: wątroba wołowa (2,8mg), serce cielęce (1mg), żabie udka (0,25mg), ser kozi (0,38mg), nerki wołowe (2,84mg), żółtko (0,53mg), przepiórka (0,79mg), zapewnimy jej najlepiej przyswajalną witaminę B2 bez dodatkowej suplementacji2

Rola witaminy B2

  • wchodzi w skład enzymów flawinowych, biorących udział w procesach metabolicznych, prowadzących do uzyskania energii z pożywienia
  • niezbędna dla właściwego wzrostu i rozwoju organizmu, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek (utlenianie i redukcja)
  • uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów
  • udział w wytwarzaniu energii w łańcuchu oddechowym
  • przyczynia się do przyrostu siły i masy mięśniowej
  • współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry 
  • odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku
  • bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i w wytwarzaniu hormonów
  • razem z żelazem wspomaga leczenie niedokrwistości
  • jest niezbędna w przemianie witaminy B6 i kwasu foliowego
  • szczególnie zalecana podczas ciąży i karmienia piersią, przy intensywnych ćwiczeniach fizycznych i stresie, chorobach żołądka i wątroby, przy poparzeniach

Nadmiar witaminy B2 

Nadmiar ryboflawiny jest wydalany z moczem, nadając mu jaskrawożółtą barwę… Przy przedawkowaniu mogą wystąpić następujące objawy:

  • świąd
  • drętwienie kończyn
  • nudności i torsje

Skutki niedoboru witaminy B2

Przyczyny niedoboru:

  • niskokaloryczna, niskobiałkowa, uboga w ryboflawinę dieta

Objawy:

  • zapalenie błon śluzowych: nosa, pęknięcia i owrzodzenia jamy ustnej, zapalenie warg, języka lub obrzmienie i pękanie błon śluzowych, pleśniawki, zajady, swędzenie w okolicy ujścia pochwy
  • ciemnowiśniowa barwa języka
  • uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń
  • u samic ciężarnych zaburzenia i zahamowanie wzrostu płodu
  • zaburzenia oddechowe 
  • choroby układu nerwowego
  • dystrofie mięśni
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Występowanie

  • produkty zwierzęce: wątroba, ser twarogowy półtłusty, mleko, jogurt, kefir, maślanka, mięso, dziczyzna, jaja, ryby (łosoś, pstrąg, makrela), małże
  • produkty roślinne: drożdże, migdały, grzyby, zielone części warzyw, pełnoziarniste pieczywo, fasola, groch, soja, orzechy włoskie, kasza gruboziarnista

Ważne!

  • w kwaśnym środowisku jest dość trwała, w zasadowym łatwo ulega rozkładowi
  • niszczeje pod wpływem światła (do 64% utraty ryboflawiny po 45 minutach naświetlania), zalecane przechowywanie w opakowaniach chroniących przed światłem
  • odporna na ogrzewanie, środki utleniające i działanie kwasów mineralnych

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość witamin w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl