Witamina B1 (tiamina, aneuryna)

Witamina B1 nalezy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że jej nadmiar wydalany jest z moczem i trudno ją przedawkować…

Ilość referencyjna dziennego zapotrzebowania na witaminę B1 dla fretki wynosi od 0,33- do 4,89mg na 1kg m.c.1… Karmiąc fretkę naturalnym pokarmem: wątroba jagnięca (0,34mg), serca kurze (1,15mg), spirulina (2,7mg), siemię lniane (1,6mg), zapewnimy jej najlepiej przyswajalną witaminę B1, ewentualne niedobory możemy równoważyć odżywką Dolfos L 0,1% (drożdże)2

Rola witaminy B1

  • odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy) – pozyskiwanie energii ze spalania węglowodanów i zmniejszenie produkcji kwasu mlekowego – przemiany metaboliczne glukozy we krwi w związki wysokoenergetyczne
  • przenoszenie impulsów nerwowych – funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni
  • produkcja krwinek czerwonych
  • wzmaga czynność acetylocholiny
  • hamuje esterazę cholinową
  • działa synergicznie z tyroksyną i insuliną
  • pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych
  • przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból
  • pobudza apetyt
  • jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy)

Nadmiar witaminy B1 

Objawy:

  • osłabienie, zmęczenie
  • obrzęki, obrzęk krtani
  • nudności, duszność, zawroty głowy
  • drżenie mięśni
  • zaburzenia rytmu serca
  • reakcje alergiczne
  • w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci

Niedobór witaminy B1

Objawy:

  • zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego poprzez nadmierne gromadzenie się w organizmie kwasu pirogronowego i mlekowego: uczucie osłabienia i zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji i depresja
  • niewydolność krążenia: przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych, a w przypadku silnej awitaminozy B1 może wystąpić choroba beri-beri, tzw. zapalenie wielonerwowe, objawiająca się zaburzeniami pracy neuronów i włókien mięśniowych, co powoduje bóle kończyn, osłabienie mięśni, drżenie, niewydolność układu krążenia
  • zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego: utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha, brak apetytu, spadek wagi

Występowanie

  • produkty zwierzęce: szczególnie dużo jest jej w tkankach aktywnych metabolicznie (wątroba, serce), mięso, ryby, jaja
  • drożdże
  • produkty roślinne: produkty zbożowe grubego przemiału, ciemne pieczywo, płatki owsiane, warzywa strączkowe – groch, fasola oraz orzechy, słonecznik, owoce i warzywa

Ważne!

  • witamina B1 jest syntetyzowana przez bakterie jelitowe
  • niszczy ją nadmiar cukrów oraz stres
  • wolna tiamina jest nietrwałą zasadą dość wrażliwą na ogrzewanie, działanie mikrofali oraz mrożenie
  • chlorowodorek tiaminy w środowisku kwaśnym i obojętnym jest odporny na temperaturę; nie ulega rozpadowi przy ogrzewaniu w temperaturze 100oC przez kilka godzin
  • w temperaturze powyżej 120oC i podwyższonym ciśnieniu witamina ulega zniszczeniu
  • w środowisku alkalicznym chlorowodorek tiaminy jest substancja nietrwałą
  • związki siarczynowe używane jako antyseptyki do miazgi owocowej niszczą witaminę B1 bardzo szybko w środowisku zbliżonym do obojętnego (pH=6), powoli w środowisku kwaśnym (pH=3)
  • witamina B1 ulega wolnemu utlenianiu do postaci tiochromu, nieczynnego biologicznie

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość witamin w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl