Cynk jest obecny w organizmie m.in. w kościach, wątrobie, trzustce i nerkach… 

Dzienne zapotrzebowanie fretki na cynk określone jest w przedziale od 4,2 do 10,8mg na 1kg m.c.1

Rola

  • wchodzi w skład wielu enzymów i hormonów
  • niezbędny do wytwarzania immunoglobulin i prostaglandyn
  • aktywuje m.in. limfocyty T, syntezę insuliny
  • bierze udział w przemianach białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych
  • zmniejsza wydzielania sebum (zwiększa tempo gojenia się ran)
  • uczestniczy w naprawie tkanek
  • hamuje lipazy bakterii, drożdży, saprofitów skóry, leczy łojotokowe zapalenia skóry
  • niezbędny do wzrostu ciała (skóry, kości i narządów rozrodczych)
  • normuje procesy reakcji immunologicznej
  • uczestniczy w metabolizmie fosforu
  • istotny przy wchłanianiu wielu witamin
  • niezbędny w procesie tworzenia niektórych aspektów funkcji hormonalnych
  • odgrywa rolę w poprawnym funkcjonowaniu mózgu oraz zmysłów, tj. widzenie nocne i odczuwanie smaku

Niedobór

Przyczyny niedoboru cynku w organizmie:

  • niedożywienie białkowe
  • zaburzone wchłanianie
  • przewlekłe biegunki
  • zapalne choroby jelit
  • cukrzyca lub 
  • choroby nowotworowe

Objawy:

  • zahamowanie tempa wzrostu i rozwoju maluchów
  • brak łaknienia (zmniejszenie wrażliwości smakowej)
  • problemy skórne
  • wypadanie włosów
  • problemy z gojeniem ran
  • niedokrwistość
  • znużenie
  • depresja
  • osłabiona odporność
  • „ślepota zmierzchowa”

Nadmiar

Cynk jest mało toksyczny, trudno go przedawkować, gdyż nie kumuluje się w organizmie, a zostaje wydalony przez nerki lub wraz z kałem… Ewentualne przedawkowanie może grozić:

  • u zwierząt indukcją nowotworu jądra
  • blokadą przenoszenia elektronów
  • mutacjami DNA
  • zaburzeniami układu immunologicznego (ponad 300 mg dziennie) [Chandra 1984]

Objawy:

  • podrażnienie przewodu pokarmowego
  • nudności i wymioty, spowodowane podrażnieniem błony śluzowej żołądka
  • biegunka
  • drżenie
  • zaburzenia układu nerwowego (psychiczne)
  • zaburzenia układu krążenia
  • zmniejszona odporność immunologiczna
  • zmniejszenie stężenia HDL
  • niedokrwistość – cynk zaburza absorpcję miedzi i żelaza, co może prowadzić do anemii [Broun 1990, Resiser 1987, Sandstead 1995], konieczna zwiększona podaż miedzi i żelaza, gdy suplementacja cynkiem trwa dłużej niż kilka dni [Fischer 1984, Dawson 1990, Crofton 1989]
  • zaburza wchłanianie wapnia, ale dieta bogata w wapń i fosforany zwiększa zapotrzebowanie na cynk [Argiratos 1994]
  • zaburza wchłanianie i równowagę magnezu [Spencer 1994]

Przyczyny:

  • nadmiar w diecie warzyw i owoców opryskiwanych związkami cynku
  • choroby z wysoką ciepłotą ciała
  • czerwienica prawdziwa (choroba układu krwiotwórczego polegająca na znacznym wzroście ilości krwinek)

Przyswajalność

Wchłanianie cynku z pożywienia kształtuje się na poziomie od 50 do 75%, przyswajalność z produktów zwierzęcych jest dużo wyższa niż z roślinnych, w których hamująco na wchłanianie działają fityniany i hemicelulozy… Także obecność w diecie metali ciężkich, tj.: kadm (Cd) i rtęć (Hg) –  zmniejsza absorpcję cynku przez organizm… Ponadto cynk:

  • zmniejsza wchłanianie tetracyklin
  • jest intensywniej wydalany z organizmu przy stosowaniu penicyliny i diuretyków 
  • ma zaburzony wynik oznaczenia w obecności kortyzonu
  • N-acetylocysteina (ACC, NAC – pochodna L-cysteiny) może zwiększać wydalanie cynku z moczem, tak więc chorzy na oskrzela, mukowiscydozę, przyjmujący leki na bazie N-acetylocysteiny przez dłuższy czas, powinni przyjmować suplementy cynku i miedzi

Źródła

Najbogatszymi i naturalnymi źródłami cynku, które możemy stosować w diecie fretek są:

  • hemoglobina (28,9mg)
  • wątroba cielęca (12mg)
  • drożdże (10mg)
  • jeleń (9,2mg)
  • serce kurze (6,6mg)
  • algi (5,8mg)
  • golonka jagnięca (5,2mg)
  • siemię lniane (4,3mg)
  • udziec wołowy (4,2mg)
  • udo indycze (3,9mg)2

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
 

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] doz.pl