Selen w formie prostych jonów nie wykazuje żadnego działania żywieniowo-biologicznego na organizm… Natomiast jego związki mogą zostać skonwertowane do form biologicznie aktywnych… 

Dzienne zapotrzebowanie fretki na selen określone zostało na podstawie zapotrzebowania innych zwierząt, takich jak norka, kot, pies, lis i wynosi około 5,3mcg1

Rola

  • jest składnikiem peroksydazy glutationowej – enzymu o właściwościach biologicznego przeciwutleniacza (podobnie jak witaminy C i E) – chroni organizm przed agresywnymi formami rodników tlenowych, toksycznym działaniem nadtlenków, różnego rodzaju metali ciężkich oraz innych toksyn
  • korzystnie współdziała z witaminą E, wzmagając jej działanie
  • jest składnikiem enzymu, który ma wielki wpływ na poprawne tworzenie czerwonych komórek krwi w tkankach szpiku kostnego 
  • zmniejsza krzepliwość krwi, jest stosowany w zapobieganiu miażdżycy i zawałowi serca
  • zapobiega wczesnemu starzeniu się organizmu
  • chroni organizm przed chorobami nowotworowymi
  • ma działanie cytoprotekcyjne
  • jest niezbędny do tworzenia aktywnych form hormonu tarczycowego 
  • ma także działanie grzybobójcze – wpływa niszcząco na pleśnie i neutralizuje toksyczne działanie wytwarzanych przez nie aflatoksyn… pleśnie i wytwarzane przez nie szkodliwe substancje mogą znajdować się szczególnie w produktach pochodzenia roślinnego, zbieranych podczas deszczowej pogody oraz przechowywanych w wilgotnych warunkach
  • ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu, szczególnie, jego układu nerwowego i układu odpornościowego

Niedobór selenu

Zapotrzebowanie na selen wzrasta z wiekiem i w trakcie ciąży oraz w okresie karmienia… 

Objawy:

  • bladość
  • zaburzenia serca 
  • osłabienie mięśni 
  • niedoczynność tarczycy 
  • choroby wątroby
  • zaburzenia widzenia 
  • oznaki starzenia się 
  • podatność na zakażenia

Nadmiar selenu

W dużych dawkach selen jest trujący…

Objawy:

  • przebarwienia skóry 
  • wypadanie futra 
  • uszkodzenia pazurów
  • nadwrażliwość
  • nudności i wymioty

Skutki zatrucia:

  • ślepota 
  • wypadanie sierści i zębów 
  • deformację rozwoju kończyn

Przyswajalność

Selen jest najlepiej przyswajany w formie organicznych związków, selenocysteiny i selenometioniny… Występują one w naturalnych produktach spożywczych… Ich przyswajalność ogranicza:

  • spożywanie dużych dawek witaminy C
  • selen jest pierwiastkiem nietrwałym w organizmie i w zetknięciu z węglowodanami, zwłaszcza cukrami prostymi staje się nieprzyswajalny i bezużyteczny dla organizmu

Źródła

Najbogatszymi i naturalnymi źródłami selenu są produkty pochodzenia zwierzęcego, które możemy stosować w diecie fretek:

  • nerki wołowe (141mcg)
  • wątroba jagnięca (82,4mcg)
  • wątroba drobiowa (54-71mcg)
  • kawior (65,5mcg)
  • żółtko (56mcg)
  • krewetki (38mcg)
  • sardela, serca indycze, jajo kacze (36mcg)
  • jajo przepiórcze (32mcg)
  • udo indycze (26mcg)
  • żołądki drobiowe, siemię lniane (25mcg)2

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
 

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] doz.pl