Fosfor obok wapnia występuje w organizmie głównie w kościach jako fosforany nieorganiczne (około 80%) oraz w tkankach miękkich i płynach ustrojowych jako fosforany organiczne – składniki komórek biorące udział w procesach uwalniania energii (pozostałe 20%)… 

Dzienne zapotrzebowanie fretki na fosfor określone jest w przedziale 55-440mg na 1kg m.c.1

Rola

  • budulec kości i zębów, serca, mózgu, mięśni, nerek
  • przemiana fosforu ściśle powiązana z gospodarką wapniową
  • wchodzi w skład wielu białek, tłuszczów, węglowodanów, kwasów nukleinowych, a przede wszystkim związków wysokoenergetycznych – cząsteczek ATP i ADP
  • bierze udział w budowie błon komórkowych, układu nerwowego i niektórych enzymów
  • bierze udział w przemianach katabolicznych i anabolicznych (procesy przemiany materii)
  • wchodzi w skład kwasów nukleinowych (DNA i RNA)
  • uczestniczy w procesach namnażania się komórek
  • jest buforem w płynach ustrojowych, regulując odpowiedni odczyn pH krwi

Niedobór

Niedobór jest zjawiskiem rzadkim, gdyż fosfor znajduje się praktycznie w każdym produkcie spożywczym jaki podajemy naszym fretkom… W skrajnych przypadkach niedobór występuje, gdy mamy do czynienia z:

  • długotrwałymi głodówkami
  • upośledzeniem wchłaniania fosforanów z przewodu pokarmowego
  • utratą fosforanów z moczem

Objawy:

  • bóle mięśniowe i kostne
  • osłabienie organizmu
  • drgawki
  • śpiączka
  • hiperwentylacja – zwiększona ilość powietrza wnika do pęcherzyków płucnych (pobudzona wentylacja pęcherzykowa), powodując zmniejszenie pCO2 (hipokapnia) i prowadząc do rozwoju zasadowicy (alkalozy) oddechowej lub nieprawidłowy, przyspieszony i pogłębiony oddech często stosowany jako badanie w kierunku padaczki
  • demineralizacja kości
  • pęknięcia i złamania kości

Nadmiar

Nadmiar fosforu wydalany jest z organizmu z kałem i moczem (60%)… Może wystąpić w przypadku:

  • niewydolność nerek
  • nadmierna podaż fosforanów
  • uwalniania fosforanów z kości
  • uwalniania fosforanów z komórek

Objawy:

  • odwapnienie kości

Należy uważać, aby nie zakłócić równowagi wapniowo-fosforowej w organizmie, co prowadzić może do upośledzenie wykorzystywania rezerw obydwu tych pierwiastków oraz do:

Przyswajalność

Przyswajalność fosforu z pożywienia pochodzenia zwierzęcego jest  wysokie i waha się na poziomie 60-70%, z pochodzenia roślinnego jest niskie, gdyż jest upośledzone obecnością fitynianów… Przyswajalność upośledza również nieodpowiedni stosunek wapnia do fosforu oraz brak witaminy D3 i magnezu w diecie…

Źródła

  • kości (14 000mg)
  • siemię lniane (642mg)
  • wątroba wołowa (380mg)
  • nerki cielęce (241mg)
  • królik (226mg)
  • żabie udka (147mg)
  • sardela (147mg)
  • skorupki (120mg)2

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
 

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] doz.pl