Sód występuje w organizmie głównie w płynach pozakomórkowych, w tym także w osoczu krwi… 

Dzienne zapotrzebowanie fretki na sód określone jest w przedziale od 50 do 185mg na 1kg m.c. …

Rola

  • reguluję gospodarkę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadowej organizmu
  • wraz z potasem reguluje odczyn pH i ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych i wpływa na przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych
  • zatrzymuje wodę w organizmie i odpowiada za jej prawidłowe rozmieszczenie w ustroju
  • bierze udział w transporcie aminokwasów i cukrów 

Niedobór

Niedobór sodu może wystąpić przy:

Objawy:

  • nudności i wymioty 
  • zaburzenia orientacji 
  • drgawki 
  • śpiączka

Nadmiar

Sód wydalany jest z organizmu z potem, ale należy uważać na:

  • produkty spożywcze zawierające NACl (sól kuchenna)
  • nadmierną utratę wody z organizmu przez: skórę (pocenie), przewód pokarmowy (w wyniku biegunki, wymiotów), nerki
  • gorączkę

Objawy:

  • wzrost pragnienia 
  • zaburzenia orientacji 
  • drgawki 
  • śpiączka 
  • suchość błon śluzowych 
  • podwyższona temperatura ciała 
  • osłabienie siły mięśniowej

Skutki:

  • rozwój nadciśnienia tętniczego krwi
  • zwiększone ryzyko nowotworu żołądka
  • udar mózgu

Przyswajalność

Przyswajalność sodu upośledza:

Źródła

  • sól himalajska (39 200mg)
  • kawior (1 500mg)
  • hemoglobina (900mg)
  • kości (400mg)
  • serek kozi (370mg)
  • twarożek (330mg)
  • nerki (180mg)
  • jajo przepiórcze (141mg) przy jednoczesnej małej ilości potasu (K)
  • sardela (104mg)
  • ślimak (70mg)
  • mostek wołowy (69mg)
  • spirulina, algi (1174mg)
  • seler naciowy (91mg)
  • siemię lniane (30mg)2

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
 

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] doz.pl