W organizmie magnez gromadzi się głównie w kościach, około 50%, pozostałe 40% znajduje się w mięśniach… 

Dzienne zapotrzebowanie fretki na magnez określone jest w przedziale 140-840mg na 1kg m.c.1

Rola

  • jest koenzymem dla około 90 enzymów tkankowych
  • uczestniczy w procesie trawienia oraz w przemianach białek, tłuszczów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów
  • bierze udział w wielu procesach metabolicznych
  • budulec kości i zębów
  • jest czynnikiem aktywującym substancje transportujące fosfor
  • pomaga regulować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • odgrywa rolę w termoregulacji
  • poprawne funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego i krążenia – hamuje przewodzenie pobudzenia nerwowego do mięśni – ma działanie przeciwskurczowe
  • ściśle powiązany z metabolizmem wapnia
  • uczestniczy w zapobieganiu miażdżycy naczyń krwionośnych, gdyż zapobiega aktywacji płytek krwi zmniejszając skłonność do powstawania zakrzepów

Niedobór

Niedobór magnezu może być spowodowany:

  • niedożywieniem 
  • niewłaściwą dietą 
  • zaburzeniami wchłaniania magnezu 
  • chorobami układu krążenia 
  • odwodnieniem organizmu – przewlekłe biegunki, wymioty 
  • nadczynnością tarczycy i gruczołów przytarczycznych 
  • cukrzycą 
  • ostrym zapaleniem 
  • trzustki chorobami nerek

Objawy niedoboru:

  • drżenie, skurcze mięśniowe
  • drgawki pochodzenia mózgowego
  • zaburzenia rytmu serca
  • nadciśnienie tętnicze
  • choroba niedokrwienna serca
  • stany lękowe
  • znużenie, apatia, depresja
  • oczopląs

Nadmiar

Nadmiar magnezu wydalany jest z organizmu z kałem, moczem i potem… Jego nadmiar może być spowodowany:

  • niewydolnością nerek
  • nadmierną podażą w diecie

Objawy:

  • osłabienie mięśni
  • zmniejszenie częstości oddechów
  • obniżone ciśnienie krwi
  • zaburzenia rytmu serca
  • zaparcia
  • zatrzymanie moczu

Przyswajalność

Wchłanialność magnezu z racji żywieniowej waha się na poziomie 40-50%… Przyswajalność upośledza:

  • obecność w diecie fitynianów i błonnika (produktów roślinnych)
  • oraz zwiększenie spożycia wapnia i fosforu

Źródła

  • żaby, kijanki (2470-680mg)
  • algi (770mg)
  • siemię lniane (392mg)
  • skorupki jaj (380mg)
  • ślimaki (250mg)
  • kości (200mg)
  • szczur, noworodek (140mg)2

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
 

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] doz.pl