W organizmie jod występuje głównie w tarczycy, jako składnik hormonów produkowanych przez ten gruczoł… 

Dzienne zapotrzebowanie fretki na jod wynosi od 0,17 do 0,25mg na 1kg m.c., wzrasta z wiekiem i w przypadku samic ciężarnych i karmiących1

Rola

  • uczestniczy w tworzeniu hormonów tarczycy, trijodotyroniny (T3) oraz tyroksyny (T4), które mają wpływ na sprawność całego organizmu

Niedobór

Niedostateczna podaż jodu wiąże się z:

  • zaburzeniami funkcjonowania tarczycy
  • przerostem gruczołu tarczycowego, tzw. wola prostego
  • upośledzeniem funkcji rozrodczych
  • problemami z utrzymaniem ciąży 
  • niewydolnością tarczycy i w konsekwencji do zahamowania funkcji wielu narządów i procesów życiowych organizmu

Niedobory jodu mogą się ujawnić poprzez:

  • powiększoną tarczycę
  • suchość skóry
  • apatię
  • niedorozwój płodu, karłowatość i kretynizm malucha (jeśli niedobór jodu występuje podczas ciąży)

Nadmiar

Nadmiar jodu obserwuje się w przypadku:

  • nadmiaru jodu w diecie (sól kuchenna jodowana!)

Objawy przedawkowania jodu:

  • nadmierne wydzielanie śliny
  • zmiany skórne
  • podrażnienie i uszkodzenia żołądka, jelit i nerek

Przyswajalność

Jod jest dobrze wchłaniany przez przewód pokarmowy, przez błony śluzowe narządów oddechowych oraz skórę…

Źródła

Najbogatszymi i naturalnymi źródłami jodu, które możemy stosować w diecie fretek są:

  • algi 
  • flądra (0,19mg)
  • kawior (0,13mg)
  • dorsz, mintaj (0,11mg)
  • halibut, makrela (0,05mg)
  • owoce morza
  • jaja kurze (0,02mg)
  • twaróg, jogurt, kefir  (0,01mg)2

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
 

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] doz.pl