Chlor w organizmie występuje w formie anionu chlorkowego i odkładany jest w skórze, tkance podskórnej i kościach, występuje w płynach ustrojowych (około 70%) i w żołądku jako składnik kwasu solnego (HCl)…  

Dzienne zapotrzebowanie fretki na chlor określone jest na wartość 188mg na 1kg m.c.1

Rola

  • aktywuje enzym – amylazę – lepsze trawienie
  • współdziała zależnie do sodu i potasu
  • wraz z sodem reguluję gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu
  • reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową (pH) oraz wodną wewnątrz i zewnątrzkomórkową, a także ciśnienie osmotyczne 
  • w równowadze z jonami wapnia, magnezu, sodu i potasu reguluje wszystkie funkcje komórkowe, ze szczególnym odniesieniem do pobudzenia układu nerwowego i mięśniowego, w tym mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych

Niedobór

Przyczyny nodoboru chloru:

  • nadmierna potliwość
  • biegunki
  • wymioty
  • odwodnienie organizmu
  • niewydolność nerek, wątroby czy serca 
  • niedoczynność kory nadnerczy (choroba Addisona
  • niedoczynność tarczycy

Objawy:

Chlor jest w dużej mierze w organizmie związany z sodem (Na), stąd też objawy niedoboru mają związek z niedoborem tego pierwiastka:

  • nudności i wymioty
  • drgawki
  • śpiączka

Nadmiar

Nadmiar chloru jest rzadko spotykany, gdyż nadmiar jonów chlorkowych w organizmie wydalany jest przez nerki… Główną przyczyną nadmiaru chlorku jest nadużywanie soli kuchennej, czyli nadmiar sodu (Na)…

Objawy:

  • wzrost pragnienia
  • drgawki
  • śpiączka
  • suchość błon śluzowych
  • podwyższona temperatura ciała
  • osłabienie siły mięśniowej

Źródła

  • kości 
  • sól himalajska (60 000mg)2

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) ferretvendetta.com
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
 

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] doz.pl