Z poprzedniej tabeli dowiedzieliśmy się o referencyjnych ilościach składów pokarmowych, minerałów i witamin w rozbiciu na 1kg karmy lub na 1000kcal, teraz czas na ilości dzienne…

Pamiętajmy, że są to dane szacunkowe, dotyczące diety przeżyciowej, czyli ustalone na najniższym poziomie, niezbędnym minimum do przeżycia fretki i należy je w ten sposób traktować…

Do poniższych obliczeń dla 1kg fretki, przyjmiemy również dzienną porcję mięsa z kością w wielkości 50g lub porcję o wartości 200 kcal jako minimum niezbędne do przeżycia…

Składniki pokarmowe


 j.m.  1 kg
karmy[1,10]
50g 1000
kcal[2]
200 kcal 50g
200 kcal 
kalorie
[kcal]
[kj]
201-302
840-1260
200-300
836-1254
200-300
836-1260
kalorie – laktacja, rozwój [kcal]
[kj]
5 000
21 000 
1 800
8 604
1800-5000
8604-21000
woda  [%]
sucha masa [%]
białko  [%] 30-40 30-40 30-42,5
30-42,5 30-42,5
tłuszcze  [%] 20-30 20-30 18-30
18-30 18-30
1,6-3,2 : 1 1,3-1,5:1 1,3-1,5:1 1,4-1,7:1 1,4-1,7:1 1,4-1,7:1
węglowodany [%] 0,5-5 0,5-5 1 1 0,5-1
włókno  [%] 2-5 2-5 3 3 2,5-3
skrobia [%]
popiół [%] 0,2 0,2 6,5 6,5 0,2-6,5

Minerały

j.m. 1 kg
karmy[1,10]
50g 1000
kcal[2]
200 kcal 50g
200 kcal
wapń (Ca) [mg] 1100-2200 110 2650 530 110-530
fosfor (P)  [mg] 900-1100 55 2190 440 55-440
1,2-2,2 : 0,9-1,2 2:1 2:1 1,2:1 1,2:1 1,2-2:1
sód (Na)  [mg] 1000 50 920 184 50-184
potas (K) [mg] 1200-2100 105 1140 228 105-228
1,0 : 1,2-2,1 1:2,1 1:2,1 1:1,24 1:1,24 1:1,2-2,1
żelazo (Fe)  [mg] 53,4 2,67 2,67
magnez (Mg)        [mg] 1600-2800 140 4200 840 140-840
mangan (Mn) [mg] 10,78 2,156 2,156
selen (Se) [mcg] 26,5* 5,3 5,3
cynk (Zn)  [mg] 105-215 10,75 20,9 4,18 4,2-10,8
miedź (Cu)  [mg] 2,4 0,48 0,48
fluor (F)  [mcg]
chlor (Cl) [mg] 940* 188 188
jod (I) [mg] 3-5 0,25 0,84* 0,168 0,17-0,25

Witaminy

j.m. 1 kg
karmy[1,10]

50g
na 1kg m.c. 
1000
kcal[2]
200 kcal
na 1kg m.c. 
50g
200 kcal
A (retinol) [mcg]
[iu]
10080
33600
504
1680
5016
16720
1003,2
 3344
504-1003
1680-3344 
B1 (tiamina)  [mg] 8,4-97,8 4,89 1,67 0,334 0,33-4,89
B2 (ryboflawina)  [mg] 1,5-3 0,15 1,91 0,382 0,15-0,38
B3 (PP, niacyna,
kwas nikotynowy)*
[mg] 16,04 3,208 3,208
B5 (kwas pantotenowy) [mg] 2,06* 0,412 0,412
B6 (pirydyna) [mg] 1 0,05 1,53 0,306 0,05-0,31
B7 (H, biotyna)    [mcg] 6,82-50* 1,3-10 1,3-10
B9 (M, kwas foliowy) [mcg] 270 54 54
B12
(cyjanokobalamina)
[mcg] 120 6
na 1kg m.c.
48,84 9,768 6-9,77
C (kwas askorbinowy)  [mg]
D31) [mcg]
[iu]
91,675
3667
4,584
183,35
na 1kg m.c.1)
28,75
1150
5,75
230
4,58-5,75
 183-230
E (alfa-tokoferol)2) [mg]
[iu] 
83,75
125
4,19
6,25
na 1kg m.c.2)
7,32
10,92
1,46
2,184
1,46-4,19
2,18-6,25
K1+ K2 (filochinon)  [mcg] 1 000 0,05 0,05
J (cholina) [mg] 340* 68 68
cukier  [g]
sacharoza  [g]
glukoza  [g]
fruktoza  [g]
laktoza  [g]
maltoza
(cukier słodowy) 
[g]
galaktoza [g]

Tłuszcze


 j.m.  1 kg
karmy[1,10]

50g 1000
kcal[2]
200 kcal 50g
200 kcal
nasycone  [g] 
mirystynowy c14:0 [g]
palmitynowy c16:0 [g]
margarynowy c17:0 [g]
stearynowy c18:0 [g]
arachidowy c20:0 [g]
dokozanowy c22:0 [g]
lignocerynowy c24:0 [g]
jednonienasycone [g]
palmitoleinowy n-7
cis c16:1
[g]
c17:1 [g]
oleinowy n-9
cis c18:1
[g]
oktadecenowy n-9
trans c18:1
[g]
eikozenowy n-9
cis c20:1
[g]
erukowy n-9
c22:1
[g]
wielonienasycone [g]
linolowy n-6
[LA] c18:2
[g]
γ-linolenowy n-6
[GLA] c18:3
[g]
a-linolenowy n-3
[ALA] c18:3
[g]
stearynowy n-3
[STA] c18:4
[g]
eikozadienowy n-6
cis c20:2
[g]
dihomo γ-linolenowy
n-6 [DGLA] c20:3
[g]
arachidonowy n-6
[AA] c20:4
[g]
eikozapaentaenowy
n-3 [EPA] c20:5
[g]
n-3
c22:5
[g]
dokozahexaenowy
n-3 [DHA] c22:6
[g]
cholesterol  [mg]
fitosterole [mg]
n-3 [g]
n-6 [g]
n-3 : n-6

Aminokwasy

Referencyjne ilości aminokwasów na podstawie naturalnej diety fretki [g/g azotu]…


 j.m.  1 kg
karmy[1,10]

50g 1000
kcal[2]
200 kcal 50g
200 kcal
kwas asparaginowy
(Asp, D)  
[g] 0,470*
alanina (Ala, A)  [g] 0,453*
histydyna (His, H) [g] 0,144*
kwas glutaminowy
(Glu, E)  
[g] 0,944
glicyna (Gly, G) [g] 0,556*
hydroksyprolina (Hyp)
[g]
seryna (Ser, S)  [g] 0,277
prolina (Pro, P)  [g] 0,445
arginina (Arg, R)  [g] 0,396*
walina (Val, V)  [g] 0,298
leucyna (Leu, L)  [g] 0,473*
izoleucyna (Ile, I)  [g] 0,226*
treonina (Thr, T)    [g] 0,190*
lizyna (Lys, K)  [g] 0,354*
metionina (Met, M) [g] 0,092
tyrozyna (Tyr, Y)  [g] 0,155
fenyloalanina (Phe, F)  [g] 0,231
cystyna (Cys, C)  [g] 0,053
tryptofan (Trp)  [g]
ornityna3) [g] 0,023*
tauryna[16] [mg] 2000-5000 100-250
na 1kg m.c.
100-250

—–

„-” brak opracowanych danych dla fretek
„*” średnia, ważona z danych dotyczących innych zwierząt mięsożernych, tj. norka, kot, pies i lis
„[*]” sucha masa [SM]- w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie

„*” aminokwasy egzogenne  
„*”  niedobory ilościowe aż w 10 aminokwasach (w tym 4 egzogennych) w odniesieniu do ilości referencyjnych, stwierdzone w odpowiedniku roślinnym, np. glutenie z pszenicy – dla porównania w kazeinie (mleku), niedobory są tylko w 3 aminokwasach
1) ilość witaminy D może zależeć od zawartości Ca i P oraz ekspozycji na światło UV
2) niezbędne minimum 0,5mg wit.E na 1g nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie
3) ornityna, α-aminokwas, nienależący do 21 podstawowych α-aminokwasów budujących białka, lecz pełniący ważną rolę w cyklu ornitynowym (mocznikowym cyklu Krebsa)

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl
[13] Oscar Pellegrini, Lucia Casini, Silvia Camerini, Domenico Gatta: Veterinaria, Anno 19, n°1 Febbraio 2005
[14] Pet food, Oregon State University’s Veterinary Diagnostic Laboratory
[15] home.deds.nl
[16] ferretta.pl/dieta/dieta-fretki/dieta-barf/