Często kupując jakiś produkt spotkamy się z zapisem w „UI” lub „IE” w odniesieniu do witaminy A, D i E… Natomiast większość danych dotyczących mięsa i innych produktów żywieniowych określana jest w gramach [g]… Tak więc, aby ocenić, czy dany suplement witaminowy cechują odpowiednie wartości, oczywiście odpowiednie dla fretek, to wcześniej będziemy musieli przeliczyć witaminy A, D, E z „UI”, „IE” na wielkości wagowe… Przelicznik może wydawać się nam skomplikowany, ale postaram się Wam to ułatwić… ;-)

Vit. A:

  • 1 µg [mcg] retinolu = 3,33 IE
  • 1 IE = 0,3 μg retinolu = 0,6 μg β-karotenu

Wartość w jednostkach miary, np. 33 600 IE witaminy A na 1kg mięsa, mnożymy przez 0,3 i otrzymujemy wynik 10 080 μg [mcg]… Następnie dzielimy przez 1000 i otrzymamy wartość w miligramach, czyli 10,08mg… Jeżeli chcemy w gramach, to musimy podzielić przez kolejny 1000 i otrzymujemy 0,01g witaminy A na 1kg mięsa…

Wartość w jednostce IE witaminy „A” W 1kg mięsa znajduje się:

Vit. D3:

  • 1 µg [mcg] cholekalcyferolu = 40 IE witaminy D
  • 1 IE witaminy D = 0,025 μg cholekalcyferolu

Za jednostkę międzynarodową przyjęto 0,025μg = 0,000025mg czystego preparatu witaminy D2, czyli 1 mg zawiera 40.000 IE … Wartość 3 670 IE witaminy D na 1kg mięsa, dzielimy przez 40 lub mnożymy przez 0,025 i otrzymujemy wynik 91,75μg [mcg] witaminy D na 1kg mięsa…

Wartość w jednostce IE witaminy „D3” W 1kg mięsa znajduje się:

Vit. E:

  • 1 mg ekwiwalentu α-tokoferolu = 1,49 IE witaminy E
  • 1 IE witaminy E = 0,67 mg ekwiwalentu α-tokoferolu

Wartość w jednostkach miary, np. 125 IE witaminy E na 1kg mięsa, mnożymy przez 0,67 i otrzymujemy wynik 83,75mg… Następnie dzieląc przez 1000, otrzymamy wartość w gramach, czyli 0,084g witaminy E na 1kg mięsa…

Wartość w jednostce IE witaminy „E” W 1kg mięsa znajduje się:

Przelicznik wagowy

  • 1g=1000mg (mili)
  • 1mg=1000µg [mcg] (mikro)
  • 1µg=1000ng (nano)
  • 1ng=1000pg (piko)

Przelicznik objętościowy

  • 1g oleju = 1,1ml
  • 1ml oleju = 0,91g

Przelicznik energetyczności

  • 1 kJ = 0,239 kcal
  • 1 kcal = 4,184kJ
  • 1 g białka – 17 kJ – 4 kcal
  • 1 g tłuszczu – 37 kJ – 9 kcal
  • 1 g węglowodanów – 17 kJ – 4 kcal

by: Ana foto: 1) ferretta.pl © All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów  literatura: [1] „How to read your report” Wellness Inc., 1993 [2] izz.waw.pl