© Some rights reserved by Peter G Trimming

Zachęta

Posłużę się małymi porównaniami w odniesieniu do stosunku fretek do nowych produktów w ich diecie:

  • są jak małe dzieci, które nie chcą jeść czegoś, czego nie spróbowały i uważają z góry, że tego nie lubią
  • są jak ryby, których nie złowimy na sam haczyk bez zanęty, bez małego „robaczka”

Takim „robaczkiem” dla fretki jest:

  • jajko przepiórcze
  • żółtko
  • masło
  • olej

Podawanie nowych produktów w diecie z odrobiną powyższych dodatków przeważnie skutecznie pomaga w tym, aby fretka zjadła nowy, lepszy posiłek… ;-)

… 

by: Ana

foto:
1) polecat (tchórz) by Peter G Trimming
2) ferretta.pl
3) flickr.com
4) British Wildlife Centre, Newchapel, Surrey
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992, 2001
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006