Aby wszystko zrozumieć, najpierw omówimy harmonogram dnia fretki…

Dzień z życia fretki, a więc i Twój

  1. pobudka, poranne harce i zabawa fretki poza klatką (fretki klatkowe)
  2. w czasie biegania fretki, sprzątasz kuwety i klatkę oraz wyrzucasz resztki jedzenia z poprzedniego posiłku
  3. myjesz miseczki od jedzenia oraz poidełka i miseczki od wody
  4. przygotowujesz i nakładasz świeżą porcję mięsa z kośćmi, dodatkami i odżywkami witaminowo-mineralnymi oraz nalewasz świeżej wody
  5. „wybieganą” fretkę pakujesz do klateczki, a później wkładasz miseczkę z jedzeniem (poidełko, miskę ze świeżą wodą można włożyć wcześniej)
  6. wychodzisz do pracy, szkoły, sklepu, na uczelnię, czy na spacer, itd. itp.
  7. po powrocie do domu powtarzasz schemat od pkt. 2 do 5 z tą różnicą, że podczas popołudniowego biegania fretki, skupiasz swoją uwagę na zabawie z nią, ponadto możesz podsuwać jej smakołyki w postaci zielonego ogórka (1, 2 obrane plasterki), jajka przepiórczego, winogrona (1-2 grona bez pestek) lub 30-50ml domowej zupki „gerberka”, najlepiej w postaci surowej
  8. po jakimś czasie, gdy frecia będzie „wybiegana” to zaszyje się w swoim ulubionym miejscu i zaśnie, wtedy możesz przenieść ją do klatki i znów dołożyć miseczkę z kolejną świeżą porcją jedzonka i wody
  9. schemat powtarza się j.w. po każdej drzemce fretki
  10. jeżeli fretka zje wszystko przed Twoim snem musisz miseczkę uzupełnić po raz trzeci … ;- )

Składniki pokarmowe w diecie fretki

Gdybyśmy potraktowali mysz, jako pokarm wzorcowy dla fretki, to otrzymujemy następujące składniki pokarmowe w suchej masie (bez wody): 44-70% białko zwierzęce, 8-30% tłuszcz zwierzęcy, 2-5% węglowodany, 8-13% popiół (minerały)… I takich wartości odżywczych w dietach naszych fretek powinniśmy się trzymać… ;-)

Zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi przez AAFCO (Association Of American Feed Control Officials) zapotrzebowanie zwierząt mięsożernych, w tym fretki, kota i psa na węglowodany w diecie jest zerowe…

Podstawowe zasady żywienia

  1. dzienna porcja pokarmu pochodzenia zwierzęcego dla fretki wynosi od 2,5 do 15% jej wagi, czyli gdy fretka waży 1000g, to zje dziennie od 25 do 150g surowego mięsa z kością w zależności od wieku, pory roku i innych czynników
  2. fretka nie trawi pokarmu pochodzenia roślinnego – maksymalna podaż tych produktów nie powinna przekraczać więcej niż 0,5-5% diety
  3. podroby mogą stanowić najwyżej 10-15% diety
  4. mięsa „czerwone” mogą stanowić 15-20% diety
  5. kości powinny stanowić około 15-20% diety
  6. fretka cały czas powinna mieć w miseczkach świeże jedzonko i świeżą wodę
  7. najlepiej porcję mięsa tak dostosowywać, aby nie wyrzucać zbyt wiele (zwłaszcza na wiosnę i w lato, gdy fretki jedzą dużo mniej niż jesienią i zimą)
  8. mięso z kością i jajka podajemy świeże lub wcześniej zamrożone, nigdy nie parzymy, czy podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, czy gotujemy na parze
  9. miski do mięsa i jedzenia powinny być z ciężkiej porcelany lub szkła (lepsza higiena niż przy plastikowych, brak zagrożenia zatruciem cynkiem jak w przypadku misek ocynkowanych), dość duże aby mięso było równomiernie rozłożone, co opóźnia „psucie”
  10. podczas biegania fretki – miski z mięsem trzymamy poza jej zasięgiem, aby zminimalizować roznoszenie jedzenia po domu …  ;-)
  11. mięso z podrobami powinno stanowić od 80 do 85% diety w odniesieniu do kości
  12. mięso i kości można podawać pokrojone w większe kawałki, mielone lub miksowane (chore i młode fretki), można również podać w całości, np. podudzie kurze z nakrojonym na kości mięsem w identyczny sposób jak kiełbaski na grilla (całe tuszki kurcząt, przepiórek, małych królików, kilkudniowych gryzoni lub jednodniowych kurcząt, itp.)
  13. NIGDY nie podawaj surowej WIEPRZOWINY – może być przyczyną śmiertelnej choroby Aujeszkyego
  14. Uwaga! przy dużej podaży jaj (często spotykane w karmach komercyjnych), należy dodać do pokarmu biotynę, aby zrównoważyć ewentualny jej niedobór spowodowany awidyną, która jest w białku jaj i absorbuje witaminę B1
  15. Uwaga! nie stosuj mielonego mięsa i płynnych pokarmów “gerberków” jako głównego menu fretki!
  16. najlepiej podawać tłuste części, np. uda kurze i indycze zamiast piersi (zwłaszcza fretki młode, przy starszych możemy stosować w diecie także chudsze części ciała), gdyż fretki w pierwszej kolejności czerpią energię z tłuszczu, wtedy są bardziej aktywne i lepiej spalają spożyty posiłek, czyli nie odkrawaj tłustych kawałków, ścięgien i nie odrzucaj skóry
  17. Uwaga! nie stosuj diet monotematycznych, składających się z jednego, dwóch lub trzech gatunków mięs
  18. stawiaj na urozmaicenie i różnorodność produktów stosowanych w diecie fretki

Przykłady mieszanek

  • uda kurczaka, pierś indyka, wołowina, cała tuszka królika z kośćmi 
  • pierś kurczaka, uda z indyka, udziec wołowy, kaczka, płuca królicze 
  • uda kurczaka, serca kurze, uda z indyka, cielęcina, ozór wołowy, krewetki 
  • pierś kurczaka, pierś indyka, wątróbka kurza lub gęsia, serca indycze lub gęsie, cielęcina 
  • uda kurczaka, uda z indyka, serca kurze lub indycze, cielęcina, cała tuszka królika z kośćmi, szyjki gęsie
  • korpusy kurcząt, korpus kaczy, korpus indyczy, udziec wołowy, gicz wołowa, stek wołowy, uda kurze, uda indycze, żabie udka
  • karmówka

Inne, przykładowe menu dla fretek… 

* w niejasnych kwestiach żywieniowych lub pominiętych w tym opracowaniu, proszę o kontakt ze mną, postaram się uszczegółowić wszystkie zawiłości… ;-)

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
2) winterrose*it
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992, 2001
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006